lauantai 11. heinäkuuta 2015

Nose Workia testailemassa

"K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo 5 000 koiraa." Lähde

Tiistaina päästiin siis testailemaan täysin uutta lajia meille eli Nose Workia. Ensimmäisellä kierroksella katsottiin, että koirat eivät pelkää pahvilaatikoita ja, että pahvilaatikoista tehdään _se_ juttu. Pahvilaatikkoihin laitettiin herkkuja ja odotettiin, että koirat kiertävät syömässä jokaisesta pahvilaatikosta herkun.

Toisella kierroksella naksuteltiin aluksi eukalyptuksen hajusta, joka oli huonekaluiden jalkoihin kiinitettävissä tassuissa. Tämän jälkeen koira pääsi etsimään pahvilaatikoiden joukosta sen, missä oli samanlainen tassu pohjalla ja koiran löytäessä oikea laatikko, niin koira palkattiin laatikkoo, jotta mielikuva hajusta tulee herkkua jäisi vahvaksi. Pahvilaatikot olivat aluksi kasassa ja sen jälkeen pahvilaatikot laitettiin jonoon, jotta oikean pahvilaatikon paikka vaihtui.Viimeisellä kierroksella kokeilimme vielä kääntää pahvilaatikot nurinpäin, mutta väsymys alkoi jo painaa Tinkaa, joten jäi hieman epäselväksi hoksasiko homman idean täysin. Videoita katsellessa huomasin myös, että palkkaamiseen täytyy kiinnittää paljon huomiota tai oikeastaan siihen mistä palkkaa ja mistä jättää palkkaamatta.

Mukava oli huomata, kuinka onnessaan koirat etsivät oikeaa hajua ja mitä kaikkea koirat tarjosivat laatikoilla. Tinka oli innoissaan etsimässä ja treenien jälkeen väsy painoi kovasti päälle, koska olihan nenää käytetty ahkerasti ja yritetty keksiä, mikä on jutun idea. Toivotaan, että treenit alkaisivat pyöriä porukalla, mutta varmuuden vuoksi tilattiin jo itselle eukalyptuksen hajua kotiin, jotta päästään joka tapauksessa treenailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti